Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Να πεθάνουν μια ώρα αρχύτερα!

Να πεθάνουν μια ώρα αρχύτερα!
Πρώτα δημιούργησαν τεράστια ελλείμματα στο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων, αφήνοντας τους εργοδότες να κλέβουν τις εισφορές -όχι μόνο τις δικές τους, αλλά και των μισθωτών τους- τις οποίες υπεξαιρούσαν οι επιχειρήσεις και δεν απέδιδαν στα Ταμεία. Παράλληλα διοχέτευαν με όλους τους δυνατούς τρόπους τους πολίτες προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, διαγνωστικά κέντρα και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, απαξιώνοντας τη δημόσια υγεία και αγνοώντας την προληπτική σπουδαιότητα της πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας.
Ύστερα -με αφορμή το ανυπέρβλητο δημόσιο χρέος και τα εξ αυτού μνημόνια των δανειστών- κατέστρεψαν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, περιόρισαν δραματικά τα κονδύλια για τη φαρμακευτική αγωγή των πολιτών, «ξέχασαν» εντελώς την εκ του νόμου υποχρεώσή τους να ενισχύουν τη δημόσια υγεία και τα ασφαλιστικά Ταμεία με κρατικά χρήματα (η περίφημη τριμερής χρηματοδότηση των Ταμείων έχει πάει περίπατο) και σήμερα, που οι εντελώς ανασφάλιστοι λόγω της ανεργίας και ανέχειας αγγίζουν τα 3 εκατομμύρια, ανακαλύπτουν την «ανταποδοτικότητα» ως ιερή αρχή για την κοινωνική ασφάλιση (υγεία, σύνταξη κ.λπ). Δηλαδή, όποιος δίνει περισσότερα λεφτά στην ασφάλιση, θα «εξασφαλίζει» περισσότερη υγεία και περισσότερη ζωή.
 Το προσδόκιμο ζωής όμως έχει ήδη πέσει δραματικά, το 20% των παιδιών δεν εμβολιάζονται, οι άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας και -ως εκ τούτου- νοσούν σοβαρά αβοήθητοι και πεθαίνουν σωρηδόν. Μόνο από τον διαβήτη η επίπτωση της κατάρρευσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας φαίνεται στους πολλαπλασιαζόμενους ακρωτηριασμούς, στα άπειρα καρδιαγγειακά και άλλα προβλήματα που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν εγκαίρως αποτελεσματικά και με χαμηλό κόστος (φάρμακα, εξετάσεις κ.λπ.).
Στο εξής μας λένε ότι θα κάνουν… οικονομία στη διάγνωση του καρκίνου και άλλων σοβαρών ασθενειών. Μπαίνει λοιπόν «μαχαίρι», όχι βεβαίως ώς… το κόκαλο της εισφοροκλοπής, της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, της σπατάλης και των πελατειακών συστημάτων των κυβερνήσεων και των συγκυβερνήσεων Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ, αλλά στις διαγνωστικές εξετάσεις όσων ασφαλισμένων έχουν απομείνει.
 Ανοίγουν διάπλατα οι πόρτες για τους επιχειρηματίες και στον χώρο της Υγείας. Η μνημονιακή συγκυβέρνηση ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες των νεοφιλελεύθερων ταγών της παραδίδει στα χέρια ιδιωτών επενδυτών τα καθημαγμένα -ελέω μνημονίων- δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα με τους υποαμειβόμενους εργαζομένους τους.
Όλα θα γίνονται πλέον με βάση το κόστος, αφού το κάθε νοσοκομείο θα μετατραπεί σε αυτόνομη επιχειρηματική μονάδα και η τύχη του θα εξαρτάται από τα έσοδα και τα έξοδά του. Γι' αυτόν τον λόγο συγκροτείται μια Ανώνυμη Εταιρεία (Α.Ε.) με την επωνυμία ΕΣΑΝ που θα μαζεύει και θα μοιράζει τα χρήματα, όχι όμως μόνο στα δημόσια νοσοκομεία αλλά και στα ιδιωτικά.
 Δημιουργώντας συγκεκριμένα κριτήρια με βάση την κάθε ασθένεια και θα κοστολογεί κάθε ιατρική πράξη και όποιος βγαίνει έξω από τα όρια θα πρέπει να επιλέξει ή να βάλει το χέρι στην τσέπη (αν έχει τη δυνατότητα) ή να μην προχωρήσει στις απαραίτητες θεραπείες (με τις γνωστές συνέπειες). Στο αρχικό κεφάλαιο συμμετέχει το Δημόσιο κατά 51% και σε κάποια μελλοντική αύξηση κεφαλαίου, εκτός από το Δημόσιο (που στερείται πόρους), τα (φαλιρισμένα) νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία, θα μπορούν να συμμετέχουν και εκπρόσωποι ιδιωτικών κλινικών, οι οποίοι καραδοκούν για να κερδοσκοπήσουν και τα δημόσια θα οδηγηθούν στη χρεοκοπία, αφού κατά βάση αντιμετωπίζουν πιο σοβαρές και δαπανηρές περιπτώσεις ασθενειών. Οι υγειονομικοί θα δουλεύουν υπό τη δαμόκλειο σπάθη του διαρκούς ελέγχου από τα λογιστήρια, χωρίς να έχουν περιθώρια να προχωρήσουν σε (απαραίτητες) συμπληρωματικές ιατρικές πράξεις που υπερβαίνουν το πλαφόν, ενώ και η αμοιβή τους θα εξαρτάται από την απόδοσή τους και τη συμμόρφωσή τους με τα οικονομικά δεδομένα που είναι ήδη προσδιορισμένα.
Η νέα εταιρεία  λοιπόν, που θα πρωταγωνιστεί πλέον από το παρασκήνιο, δεν θα ελέγχει μόνο τα λογιστικά βιβλία, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά θα κρατά στα χέρια της τη ζωή και την υγεία εκατομμυρίων πολιτών αυτής της χώρας.
Συνεπώς έφτασε η ώρα για τη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου να εφαρμόσει και επισήμως την απόλυτα δολοφονική νεοφιλελεύθερη συνταγή για την Υγεία, τη διεκπεραίωση της οποίας αναλαμβάνει ο υπουργός Υγείας Μ. Βορίδης. Να πεταχτούν οριστικά στο περιθώριο οι φτωχοί. Να πεθάνουν πολλές χιλιάδες άνθρωποι μια ώρα αρχύτερα από αρρώστιες που δεν θα πέθαιναν αν υπήρχε υγειονομική φροντίδα παντού στη χώρα (προληπτικές εξετάσεις, εργαστηριακοί έλεγχοι, γιατροί, νοσοκομεία, φάρμακα κ.ο.κ.), καλές συνθήκες κατοικίας και σωστή διατροφή και εκπαίδευση από τις νεότερες ηλικίες έως τα γεράματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου