Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Ο τάφος του πρωθυπουργού.

Ο τάφος του πρωθυπουργού!
pizaniasΤου Πέτρου Θ. Πιζάνια

Δεν γνωρίζω αν η αιτία ήταν η ομιλία του κ. Αλ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη ή ο κλητήρας της Μέρκελ που πήρε τηλέφωνο τον κ. Αντ. Σαμαρά (βλ. και πρωθυπουργό) για να του κάνει αυστηρές συστάσεις επειδή περιορίστηκε να κόψει μόνο την ομιλία του Αλ. Τσίπρα και όχι το κεφάλι.

Πάντως ο πρωθυπουργός (βλ. Αντ. Σαμαράς) αισθάνθηκε την ανάγκη να πάει στον τάφο, στον τάφο του. Σε εκείνο το αρχαίο μακεδονικό μνήμα της Αμφίπολης με το οποίο έχει τόσο ταυτιστεί συναισθηματικά παρ’ ότι αυτός είναι ένας παλιοελλαδίτης. Βέβαια ο κ. Αντ. Σαμαράς έχει παλαιές παρτίδες με τη Μακεδονία, ακόμη από την εποχή κατά την οποία ως υπουργός Εξωτερικών ξόδεψε, σύμφωνα με τον τότε πρωθυπουργό κ. Κ. Μητσοτάκη, εφτακόσια εκατομμύρια δραχμές δημόσιο χρήμα για να «πείσει» εκατοντάδες δημοσιογράφους για το αυτονόητο, πως η Μακεδονία είναι ελληνική. Και οι δημοσιογράφοι, καθ’ όλα πεισμένοι, αφότου εισέπραξαν το μετρητό έπεσαν λάβροι ιδεολόγοι να πείσουν το κοινό τους. Πολλοί νομίζουν ότι ο πρωθυπουργός (όπως Σαμαράς) θέλει και σήμερα να χειραγωγήσει πολιτικά χρησιμοποιώντας τον αρχαίο μακεδονικό τάφο, να πουλήσει ελληνικότητα, μιας και δεν του απομένει κάτι άλλο. Κακεντρέχεια.

Μπορεί η λατρεία του για τον τάφο να εκφράζει ασυνείδητες αυτοκαταστροφικές τάσεις του πρωθυπουργού. Για παράδειγμα, ο κ. Αντ. Σαμαράς να ονειρεύεται ένα δικό του τύμβο. Να τον κλείσουν εκεί, μόνο που αντί για Καρυάτιδες ως υποστυλώματα νομίζω πως θα προτιμούσε ολόσωμα γλυπτά πιστής αναπαράστασης των δύο βασικών συμβούλων του, Μουρούτη και Λαζαρίδη. Ετσι, δεν θα χαθεί η συνέχεια της ελληνικότητας, τουλάχιστον από αρχαιολογική άποψη, δεδομένου ότι σε δυο-τρεις αιώνες κάποιοι σαμαράδες θα βασανίζουν τους αρχαιολόγους.

Το ζήτημα σήμερα είναι ο τόπος και ο τρόπος: Κάτω από το Μαξίμου, στην Ηρώδου του Αττικού, μόνο με τη γαλανόλευκη ή μαζί και το λάβαρο με τον δικέφαλο αετό; Και τα κτερίσματα ποια θα είναι, τα μνημόνια ή μήπως μαζί και ο Βενιζέλος;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου