Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΒΑΤΕΡΛΟ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΒΑΤΕΡΛΟ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ



Του ΣΩΤΗΡΗ ΣΙΔΕΡΗ
Την προβληματική διαχείριση των διαφορών με την Αλβανία και την στασιμότητα που σταδιακά μετατρέπεται σε αρνητικό κλίμα με τηνΤουρκία, επιβεβαίωσαν οι επαφές του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους ηγέτες των δύο χωρών, κυρίους Έντι Ράμα καιΤαγίπ Ερντογάν, ενώ αίσθηση προκαλεί η εμπλοκή των Τιράνων στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ , γεγονός που προοιωνίζεται μια πιο πολύπλοκη κατάσταση στα βαλκάνια.
Παράλληλα, χωρίς προσανατολισμό, χωρίς ίχνος ιεράρχησης των προτεραιοτήτων της, ουσιαστικά χαμένη στην αντιπαράθεση μεταξύ της «παλιάς» και της «νέας» Ευρώπης, εμφανίστηκε η ελληνική κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, με τους Σαμαρά και Βενιζέλο, να υπογράφουν, ωστόσο, την στρατηγική έντασης και θέτοντας τη χώρα στη διάθεση των ΗΠΑ και των βαλτικών χωρών στην αντιπαράθεσή τους με τηνΡωσία. Με βάση την απόφαση της Συνόδου Κορυφής και με δεδομένο ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν εξέφρασε διαφορετική θέση, η Αθήνα θα μελετήσει τρόπους συνεισφοράς στην Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης και την συμμετοχή της στις στρατιωτικές ασκήσεις. Η παρουσία , μεταξύ άλλων ελληνικών πολεμικών πλοίων στην Μαύρη Θάλασσα θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη καθώς εκεί αναμένεται να πραγματοποιηθεί σειρά ναυτικών ασκήσεων και η περιοχή να γνωρίσει εντάσεις.
Στο κεφάλαιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων υπήρξε μια δύσθυμη, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, συμφωνία για την πραγματοποίηση εντός του προσεχούς Νοεμβρίου, του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, κάτι που πιεστικά ζήτησε ο Ερντογάν. Η Τουρκία είχε ζητήσει την πραγματοποίηση του Συμβουλίου κατά την διάρκεια της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2014, αλλά η Αθήνα αρνήθηκε. Η ΄Αγκυρα είχε επανέλθει παρασκηνιακά και υπήρξε μια καταρχήν άτυπη συμφωνία για την πραγματοποίηση του Συμβουλίου στις αρχές του 2015. Ωστόσο ο Ερντογάν, αλλά και ο Νταβούτογλου, μάλλον για εσωτερικούς λόγους, καθώς η Τουρκία έχει ανοιχτά μέτωπα, έθεσε το θέμα στον Ελληνα πρωθυπουργό στην Ουαλία , πρότεινε τον Νοέμβριο και η ελληνική αντιπροσωπεία δέχθηκε.
Όπως παρατηρούν διπλωματικές πηγές, η Τουρκία , ενώ φαινομενικά θέλει να επισπευστεί η εφαρμογή των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί από τις δύο πλευρές στο προηγούμενο Συμβούλιο, στην ουσία θέλει να προχωρήσει στα μεγάλα θέματα του Αιγαίου . Οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι κατά την Αγκυρα, είναι «φυσιολογικό» οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών να φθάσουν σε αυτό το σημείο, κάτι όμως που η Αθήνα, ούτε να ακούει δεν θέλει. Σημειώνεται ότι τα θέματα αυτά έχουν αποκλειστεί από το Συμβούλιο, καθώς εξελίσσονται στο πλαίσιο των συνομιλιών των υπηρεσιακών παραγόντων των υπουργείων εξωτερικών, αλλά ο Νταβούτογλου έχει την δική του άποψη και ως πρωθυπουργός πλέον, θα επιδιώξει να βάλει την δική του σφραγίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η κριτική που δέχεται το δίδυμο Ερντογάν –Νταβούτογλου για την αποτυχία του δόγματος των μηδενικών προβλημάτων με τις γειτονικές χώρες είναι ένας ακόμη λόγος για να γίνει το Συμβούλιο , κάτι που θα βοηθήσει τον Νταβούτογλου να διατηρήσει εν ζωή το δόγμα του.
Αν υπάρχει ένα πεδίο στο οποίο θα μπορούσαν οι δύο χώρες να προωθήσουν νέες ιδέες είναι, σύμφωνα με έμπειρη διπλωματική πηγή, η συνεργασία Αθήνας και Αγκυρας για την αποφυγή εντάσεων και προκλήσεων μεταξύ των δύο χωρών, κυρίως από την πλευρά της Αγκυρας την δύσκολη αυτή γεωπολιτική συγκυρία που απειλεί την σταθερότητα σε μια μεγάλη περιοχή που πλανήτη. Η Ελλάδα και η Τουρκία συμφωνώντας σε ένα πλαίσιο κανόνων θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην ασφάλεια της περιοχής. Εννοείται ότι η Τουρκία θα πρέπει να αποσύρει το «Μπαρμπαρός» από την Κύπρο και να ισχύσει ένα χειμερινό μορατόριουμ στο Αιγαίο.
ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
Αυτά και πολλά ακόμη, για την Κύπρο , τα βαλκάνια και την ενίσχυση της συνεργασίας των χωρών της περιοχής θα μπορούσε να θέσει ο κ. Σαμαράς στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Αντ΄ αυτών προκάλεσε μεγάλη έκπληξη σε Ελληνες και ξένους διπλωμάτες η τοποθέτησή του για το μεταναστευτικό πρόβλημα από το Αφγανιστάν. Η στάση του πρωθυπουργού και η τοποθέτησή του κρίνονται άστοχες και εκτός θέματος σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Σημειώνεται ότι το ΝΑΤΟ , ούτε πολιτικό πλαίσιο, ούτε μηχανισμούς διαβούλευσης και ελέγχου για το μεταναστευτικό πρόβλημα διαθέτει και υπό την έννοια αυτή ο κ. Σαμαράς εξέπληξε δυσάρεστα. Τα ζητήματα αυτά συζητιούνται στο πλαίσιο της ΕΕ που διαθέτει και το πλαίσιο και τους μηχανισμούς και την πολιτική τεχνογνωσία, με τα γνωστά προβλήματα λόγω του Δουβλίνου ΙΙ.
Με την ευκαιρία , ο κ. Αβραμόπουλος που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ο νέος Επίτροπος για την Μετανάστευση θα βρεθεί σύντομα εν μέσω διασταυρούμενων πυρών, καθώς το εν λόγω πρόβλημα θα γίνει θυελλώδες τους επόμενους μήνες και χρόνια, δεδομένου ότι οι συγκρούσεις από το Πακιστάν, μέχρι την ευρύτερη Μέση Ανατολή κλιμακώνονται και η ΕΕ αδυνατεί να διαχειριστεί το πρόβλημα. Οι βόρειες χώρες επιρρίπτουν ευθύνες στις νότιες για την πολιτκή ασύλου, ενώ οι νότιες κατηγορούν τις βόρειες ότι δεν βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη εφόσον επιμένουν στο Δουβλίνο ΙΙ και η κρίση μεγεθύνεται….
Το γεγονός επίσης ότι ο πρωθυπουργός δεν τοποθετήθηκε για την κρίση ΝΑΤΟ-Ρωσίας, το εμπάργκο, την αστάθεια στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και τις επιπτώσεις στις ευρωπαικές οικονομίες , κάτι που ήδη υφίστανται οι Ευρωπαίοι και οι Ελληνες ειδικότερα, επιβεβαίωσε αυτό που ήδη διαπιστώνουν πολλοί στην Ελλάδα, ότι ο κ. Σαμαράς έχει μηδενικό διεθνές εκτόπισμα και εμφανίζει παροιμιώδη αδυναμία διαχείρισης των διεθνών σχέσεων της χώρας. Η δε δήλωσή του στη Θεσσαλονίκη ότι αν η Ελλάδα δεν ήταν μέλος του ΝΑΤΟ πως θα έλεγε στον Ερντογάν ότι στην Κύπρο υπάρχει ένα κράτος είναι φθηνός λαικισμός και αστειότητες. Πρώτον γιατί καμία χώρα του πλανήτη δεν έχει αναγνωρίσει το ψευδοκράτος τη Κύπρου και δεύτερον γιατί ο λόγος που η Ελλάδα είναι στο ΝΑΤΟ δεν είναι αυτός , αλλά πέραν αυτού και η Κύπρος που δεν είναι μέλος της Συμμαχίας μια χαρά το λέει. Αλλά αν ο κ. Σαμαράς , ήθελε να εγείρει σοβαρά θέματα, θα μπορούσε να θέσει στην Σύνοδο Κορυφής το μοναδικό γεγονός στον κόσμο, συμμαχική υποτίθεται χώρα και μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία, να απειλεί με πόλεμο επίσης μέλος του ΝΑΤΟ, την Ελλάδα….
Η ΑΛΒΑΝΙΑ
Έκπληξη προκάλεσε στην ελληνική αντιπροσωπεία η στάση του πρωθυπουργού της Αλβανίας Εντι Ράμα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ , υπέρ της άσκησης πιέσεων προς την ΠΓΔΜ για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας. Νωρίτερα, στην συνάντηση Σαμαρά –Ράμα, ο Αλβανός πρωθυπουργός έθεσε το θέμα των Τσάμηδων και της άρσης της εμπολέμου καταστάσεως, ενώ απέρριψε την ένσταση του κ. Σαμαρά για τον αλβανικό «Καποδίστρια» που προκαλεί προβλήματα στην ελληνική μειονότητα. Ο Ράμα και εδώ είναι ένα ακόμη κρίσιμο σημείο, ζήτησε νέα διαπραγμάτευση για την χάραξη των θαλασσίων ζωνών και ο κ. Σαμαράς, όπως τουλάχιστον μεταδόθηκε και δεν διαψεύστηκε, είπε ότι η λύση πρέπει να δοθεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Αυτό σημαίνει , αν δεν υπάρξει κάποια κυβερνητική εξήγηση, ότι ο κ. Σαμαράς ουσιαστικά αποδέχθηκε την ανάγκη να υπάρξει νέα συμφωνία και να γίνει νέα διαπραγμάτευση. Πρόκειται για μια επικίνδυνη θέση, αν επιβεβαιωθεί, γιατί πλέον τα Τίρανα, ωθούμενα από την Αγκυρα, αρνούνται να δεχθούν την οριοθέτηση με βάση τη μέση γραμμή , όπως αρνούνται ότι τα νησιά βορείως της Κέρκυρας έχουν υφαλοκρηπίδα.
Όπως όμως σημειώνουν έγκριτοι νομικοί κύκλοι μπορεί πολιτικά η συμφωνία του 2009 να έχει καταρρεύσει , ωστόσο η Αλβανία δεν έχει προβεί ακόμη, επίσημα στην ανάκληση της υπογραφής της . Αν δεν συμβεί αυτό, τότε τυπικά η συμφωνία ισχύει , ανεξάρτητα από την απόφαση τουΣυνταγματικού Δικαστηρίου.
Το δεύτερο ζήτημα που προκάλεσε το ενδιαφέρον της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Ουαλία ήταν η παρέμβαση του Ράμα υπέρ της διευθέτησης της εκκρεμότητας της ονομασίας και την άσκηση πιέσεων προς την ΠΓΔΜ. Είναι η πρώτη φορά που η Αλβανία κάνει τέτοιου είδους παρέμβαση.
Η ελληνική αντιπροσωπεία εξέφρασε ικανοποίηση για την παρέμβαση αυτή, ωστόσο μια δεύτερη ανάγνωση δεν είναι και τόσο ευχάριστη, χωρίς να σημαίνει και το αντίθετο, απλά απαιτεί σωστή ανάλυση και δράση. Με την παρέμβασή του ο Ράμα θέλησε να αναδειχθεί σε παράγοντα της περιοχής και κυρίως να δηλώσει σε έναν μεγάλο οργανισμό όπως είναι το ΝΑΤΟ, ότι έστω και έμμεσα , η Αλβανία έχει λόγο και στην ένταξη της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία και στα προβλήματα μεταξύ των χωρών της περιοχής. Δηλαδή , η Αλβανία ενδιαφέρεται για την ονομασία, όχι μόνο γιατί οι ομοεθνείς της στην ΠΓΔΜ είναι συνιδρυτές του κράτους , άρα το όνομα είναι και δική τους απόφαση, αλλά και γιατί ο Ράμα φιλοδοξεί να έχει λόγο στις εξελίξεις στην περιοχή, επιφυλάσσοντας για την Αλβανία έναν σημαντικό ρόλο στα βαλκάνια.
Υπό αυτό το πρίσμα η συνολική εμφάνιση του Εντι Ράμα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ήταν ιδιαίτερα αναβαθμισμένη, μια αναβάθμιση που θα γίνεται όλο και πιο έντονη με την πάροδο του χρόνου. Το κενό πολιτικής της Ελλάδας στην περιοχή έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα, με χώρες όπως ηΚροατία, η Σερβία και η Αλβανία πλέον να διαγκωνίζονται για την αύξηση του ρόλου και της επιρροής τους. Θυμίζουμε ότι η Αλβανία , όλες οι άλλες χώρες των δυτικών βαλκανίων , η Γερμανία και η Αυστρία, έχουν συνυπογράψει δύο αποφάσεις συνόδων κορυφής μία στο Ντουμπρόβνικ τον Ιούλιο και μία στο Βερολίνο στις 28 Αυγούστου, υπέρ της ταχείας επίλυσης της εκκρεμότητας της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Κατά συνέπεια, το γεγονός ότι στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ δεν ετέθη θέμα διεύρυνσης της Συμμαχίας, δεν σημαίνει τίποτα, γιατί ήδη διαμορφώνεται κλίμα εντός των βαλκανίων και της ΕΕ , κάτι που η Ελλάδα σύντομα θα βρεί μπροστά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου