Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

Πλεόνασμα πολιτικής εξαπάτησης

Πλεόνασμα πολιτικής εξαπάτησης



Μετά την άτακτη εγκατάλειψη των «κόκκινων γραμμών», τις εφιαλτικές επιπτώσεις του ΕΝΦΙΑ και την είδηση ότι το δημόσιο χρέος έφτασε τα 324 δισεκατομμύρια ευρώ (προστέθηκαν 3 δισ. μέσα σε δυο-τρεις μήνες), η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, προσπαθώντας να ξανασυναρμολογήσει την υποτιθέμενη επιτυχία της, μας ξαναπουλάει τον περίφημο μύθο του «πρωτογενούς πλεονάσματος». Πρόκειται για ένα μέγεθος που δεν υπάρχει σε κανένα… λογιστικό πρότυπο, ούτε μετριέται από οποιοδήποτε οικονομετρικό στατιστικό μοντέλο πουθενά στον κόσμο. Γι' αυτό άλλωστε η τρόικα δεν το χρησιμοποιεί στα επίσημα κείμενά της.

Κι όμως, χθες έγινε γνωστό από το υπουργείο Οικονομικών ότι το πρώτο επτάμηνο του 2014 το «πρωτογενές πλεόνασμα» έφτασε στο 1,8% του ΑΕΠ, ή στα 3,2 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ να ξαναρχίσουν τη γνωστή καλλιέργεια προσδοκιών, ότι τα λεφτά αυτά «θα περάσουν στην πραγματική οικονομία και θα κινηθεί η αγορά που παραμένει παγωμένη».

Σύμφωνα όμως με την ΕΛΣΤΑΤ, ο μόνιμος πληθυσμός στην Ελλάδα είναι 11,2 εκατ. πολίτες και ο ιδιωτικός πλούτος έχει πέσει στα 66.000 ευρώ ανά κάτοικο, όταν το 2009 τα περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές κ.λπ.), ήταν -κατά κεφαλήν- στα 129.000 ευρώ. Δηλαδή ο συνολικός πλούτος της χώρας, και κατ' αναλογία ο ιδιωτικός πλούτος του καθενός, έχει ήδη μειωθεί κατά 50%. Από 1,68 τρισεκατομμύρια ευρώ που ήταν ο πλούτος της χώρας το 2009, σήμερα βρίσκεται -επισήμως- στο 1 τρισεκατομμύριο. Αν μάλιστα αναλογιστούμε ότι την ίδια περίοδο -πέρα από τη φτώχεια (35% του πληθυσμού), την τερατώδη ανεργία (27,2%) και τις φοροεπιδρομές και τις κατασχέσεις σπιτιών εναντίον των καθημερινά πολλαπλασιαζόμενων χρεοκοπημένων νοικοκυριών- οι πολυεκατομμυριούχοι στην Ελλάδα αυξήθηκαν και έτσι φτάσαμε στο σημείο 600 πάμπλουτοι Ελληνες να κατέχουν το 30% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της χώρας (μελέτη της Boston Consulting Group), μπορούμε να αντιληφθούμε το μέγεθος του κοινωνικού ελλείμματος, όπως και να το μετρήσουμε.

Συνεπώς, ενώ γίνεται στην Ελλάδα μια άνευ προηγουμένου κοινωνική καταστροφή, μια λεηλασία δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας και μια βάρβαρη αναδιανομή εισοδημάτων και περιουσιών εναντίον της συντριπτικής πλειονότητας των ανθρώπων, ο Γκίκας Χαρδούβελης εμφανίζεται πανευτυχής πλασάροντας ότι πετυχαίνει «πρωτογενές» (μάλλον, τηλεοπτικά φωτογενές θέλει να πει) «πλεόνασμα» στα κρατικά ταμεία υπέρ των δανειστών, καταργώντας τις κοινωνικές υπηρεσίες και αφήνοντας, όπως όλοι ξέρουμε, απλήρωτους τους πάντες: προμηθευτές του Δημοσίου, αναμένοντες επιστροφές φόρου, νοσοκομεία, σχολεία, ΑΕΙ, «ομολογιούχους», συνταξιούχους αναμένοντες το εφάπαξ κ.ά.

Αλλά, είπαμε: πρέπει η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ να βρουν τίποτα ανανήψαντες Καρατζαφέρηδες, «κεντρώους», χρυσαυγίτες κ.λπ., για να έχουμε Πρόεδρο από αυτή τη Βουλή και… σταθερότητα, μην τυχόν και έρθει η Αριστερά… να μας χρεοκοπήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου