Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

ΤΟ ΣΚΑΚΙ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΑΜΑΡΑ – ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ



Εκτύπωση

ΤΟ ΣΚΑΚΙ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΑΜΑΡΑ – ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ



Του ΣΩΤΗΡΗ ΣΙΔΕΡΗ
Μέσα σε λίγες εβδομάδες η ελληνική εξωτερική πολιτική και προσωπικά οι Σαμαράς και Βενιζέλος δέχθηκαν αλλεπάλληλα ταπεινωτικά χτυπήματα από την Αλβανία που, με τις πλάτες πλέον της Γερμανίας αλλά και των ΗΠΑ, δημιουργούν συνθήκες στρατηγικής έντασης με την Ελλάδα, κατάσταση που πρέπει να προκαλέσει εντονότατο προβληματισμό για την σταθερότητα, όχι μόνο των διμερών σχέσεων, αλλά όλης της περιοχής.
Η πατριωτική φούσκα του κ. Σαμαρά και η ανεπάρκεια του κ. Βενιζέλου ήταν θέμα χρόνου να ακουστούν με πάταγο, αλλά παρόλα αυτά, η ελληνική πολιτική σκηνή, αδυνατεί να κατανοήσει τη φύση των εξελίξεων στην περιοχή και να αντιδράσει.
Η ελληνική κυβέρνηση με δημόσιες δηλώσεις της εδώ και μήνες είχε δεσμευθεί ότι θα στηρίξει το αίτημα της Αλβανίας να λάβει το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ από τον Δεκέμβριο του 2013. Σε εκείνη όμως τη Σύνοδο Κορυφής, το Βερολίνο έθεσε βέτο, απλά και μόνο για να αποδείξει ότι είναι η Γερμανία που αποφασίζει ποια χώρα θα προχωρήσει στην ΕΕ και με ποιους όρους. Όμως, η συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου δεν πτοήθηκε και συνέχισε να στηρίζει τα Τίρανα, χωρίς κανένα αντάλλαγμα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, παρά τα ανοιχτά διμερή μέτωπα και κυρίως χωρίς η Αλβανία να δεσμευθεί ότι θα κυρώσει τη συμφωνία του 2009 για την ΑΟΖ, που ως γνωστόν έχει παγώσει με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Θεωρητικά, η Αθήνα ανέμενε ότι μετά την απόφαση από την ΕΕ, η Αλβανία θα κύρωνε τη συμφωνία του 2009, ίσως με κάποια μικροπροσθήκη, ενώ η ελληνική κυβέρνηση θα αναγνώριζε και το Κόσσοβο. Φυσικά όλα αυτά έχουν ήδη καταρρεύσει καθώς τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν με ταχύτητα.
ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Πριν τη Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Ιουνίου, η Αυστρία ανέλαβε πρωτοβουλία για την υποστήριξη του αλβανικού αιτήματος. Το σχετικό κείμενο το υπέγραψαν οι περισσότερες χώρες της ΕΕ κυρίως σύμμαχοι του Βερολίνου. Τα πράγματα είχαν αλλάξει πλέον και τα Τίρανα προσέφυγαν στην αγκαλιά της Μέρκελ και εκείνη την πρόσφερε, καθώς στόχος της είναι να αποσπάσει την Αλβανία από τις ΗΠΑ. Η ελληνική κυβέρνηση πάλι δεν έθεσε κανέναν όρο και στις 25 Ιουνίου ελήφθη η απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών υπέρ της Αλβανίας και την επικύρωσε την επομένη η Σύνοδος Κορυφής.
Την ημέρα που η ΕΕ αποφάσιζε να πάρει η Αλβανία το καθεστώς της υποψήφιας χώρας, ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα, συνοδευόμενος από υπουργούς του, επισκέφθηκε έκθεση στα Τίρανα για την «γενοκτονία των Τσάμηδων», των συνεργατών των Ναζί, που αντί να απολογούνται για τα εγκλήματά τους στο πλευρό των Ναζί , επικρίνουν την Ελλάδα για γενοκτονία!
Το διάβημα του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών για την κίνηση Ράμα πετάχτηκε στα σκουπίδια. Όπως στα σκουπίδια πετάχτηκαν και οι οχλήσεις της ελληνικής πλευράς να εκδοθεί μια ανακοίνωση στα Τίρανα με την οποία να ευχαριστούν την Αθήνα για την συμπαράστασή της στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας….
ΔΙΩΞΕΙΣ…
Λίγο πριν ληφθεί η απόφαση της Συνόδου Κορυφής και ενώ η Γερμανία και οι σύμμαχοι της είχαν διαβεβαιώσει τον Εντι Ράμα ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά υπήρξε μια ακόμη εκπληκτική εξέλιξη.
Ο υπουργός Εξωτερικών Μπουσάτι, ζήτησε από την εισαγγελία Τιράνων , να ερευνήσει αν και κατά πόσο, όσοι διαπραγματεύθηκαν τη συμφωνία Ελλάδας –Αλβανίας του 2009, διέπραξαν το αδίκημα της εθνικής προδοσίας(!) παραχωρώντας αλβανικό έδαφος στην Ελλάδα, μέσω της συμφωνίας. Σημειώνεται ότι για την επίτευξη της συμφωνίας, ακολουθήθηκε η μέθοδος της μέσης γραμμής για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών ,ακριβώς η ίδια διαδικασία που ακολουθήθηκε στη συμφωνία της Ιταλίας με την Αλβανία, αλλά ο Ράμα δεν κατήγγειλε τη συμφωνία με τη Ρώμη που βεβαίως ισχύει μέχρι σήμερα.
Στις 6 Αυγούστου, οι εξελίξεις μορφοποιήθηκαν πλήρως. Όπως έγινε γνωστό η Εισαγγελία Τιράνων άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος όλων όσοι σχετίζονται με την κατάρτιση της συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων με την Ελλάδα. Εισαγγελικές πηγές, τις οποίες επικαλούνται τα αλβανικά ΜΜΕ, αναφέρουν ότι η Εισαγγελία έχει σοβαρές υπόνοιες ότι με τη συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες θίχτηκαν σοβαρά τα συμφέροντα της Αλβανίας.
Οι εισαγγελείς -σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- προχώρησαν στη διερεύνηση της υπόθεσης μετά την παραχώρηση του σχετικού υλικού από το υπουργείο Εξωτερικών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία, τα οποία επιβεβαιώνουν την παραβίαση του Άρθρου 210 του Ποινικού Κώδικα της Αλβανίας.
Το εν λόγω Άρθρο προβλέπει ότι για ποινικά αδικήματα που αφορούν υπογραφή συμφωνιών με ξένα κράτη, με αποτέλεσμα μερική ή ολική εκχώρηση επικράτειας (παραβίαση εδαφικής ακεραιότητας), ηποινή φυλάκισης είναι από 5 μέχρι 10 χρόνια.
Η Εισαγγελία Τιράνων αναμένεται να καλέσει 11 εμπειρογνώμονες της διαπραγματευτικής ομάδας που συμμετείχαν στη σύνταξη της συμφωνίας, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνεται, μέχρι στιγμής, αν η σχετική λίστα περιλαμβάνει και το όνομα του τότε υπουργού Εξωτερικών Λουλεζίμ Μπάσα.
Ποιος Αλβανός πολιτικός θα επιχειρήσει στο μέλλον να συζητήσει με την Ελλάδα την οριοθέτηση της ΑΟΖ; Η συμφωνία έχει καταρρεύσει και η χώρα μας σύρεται σε νέα διαπραγμάτευση, που προφανώς δεν πρέπει να δεχθεί . Αλλά που συζητούνται όλα αυτά; Πουθενά είναι η απάντηση.
ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΝΑΥΑΓΙΟΥ
Πρόκειται για το απόλυτο θέατρο. Απλοί εισαγγελείς αποφαίνονται για την εγκυρότητα μιας συμφωνίας που έχει εκατοντάδες ειδικά στοιχεία και απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις. Πρόκειται για πολιτική απόφαση, όπως πολιτική ήταν και η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Την σκυτάλη της διπλωματίας ανέλαβε η εισαγγελία και όλα αυτά , είναι προφανές, δυναμιτίζουν το κλίμα στις διμερείς σχέσεις.
Είναι θέμα χρόνου να εκδηλωθεί μια μεγάλη βαλκανική κρίση, καθώς η Γερμανία όπως είναι ήδη γνωστό, αναμειγνύεται και στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, παίζει σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της αλβανικής ατζέντας στην ευρύτερη περιοχή και διαδραματίζει στρατηγικό ρόλο στις σχέσεις Σερβίας –Κοσσόβου. Ο αλβανικός μεγαλοϊδεατισμός υποδαυλίζεται συστηματικά και παρά τα επικοινωνιακά διαλείμματα , επανέρχεται κάθε φορά , πιο έντονος. Σημειώνεται ότι εκτός από τα θέματα αυτά, η Αλβανία προχώρησε στην συνένωση της Χειμάρρας με δήμους που υπονομεύουν τον μειονοτικό της χαρακτήρα, ενώ όπως έγινε γνωστό, ιδρύθηκε ένας νέος δήμος στα ελληνοαλβανικά σύνορα με την ονομασία «Δήμος Τσαμουριάς»
Η Ελλάδα έχει οδηγηθεί στο περιθώριο των εξελίξεων. Οι εθνικισμοί υποδαυλίζονται , η οικονομική κατάσταση στα Βαλκάνια επιδεινώνεται, οι ελληνοαλβανικές σχέσεις , είναι βέβαιο ότι θα οξυνθούν. Η ροή των εξελίξεων επιβαρύνει το κλίμα, αλλά το χειρότερο και πιο επικίνδυνο στοιχείο είναι η ανάμειξη άλλων χωρών που υποδαυλίζουν τα προβλήματα και ωθούν τα Τίρανα σε όξυνση με την Ελλάδα.
Το δίδυμο Σαμαρά –Βενιζέλου βλάπτει σοβαρά και  την ελληνική εξωτερική πολιτική, που είναι καιρός να αντιδράσει, όχι βέβαια σε εθνικιστικό πλαίσιο, αλλά με βάση έναν στρατηγικό σχεδιασμό και πρωτοβουλίες, με συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως στη βουλή που αρνείται συστηματικά ώστε να καταστεί σαφές ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει και διπλωματικό πειραματόζωο. Η κρίση με την Ρωσία και η αυταρχική επιστροφή των ΗΠΑ στην Ευρώπη στο πλαίσιο του νέου ψυχρού πολέμου ωθεί και την Γερμανία στο να διευρύνει την δική της ζώνη επιρροής. Και ως γνωστόν τα Βαλκάνια είναι στη ζώνη κινδύνου, ιστορικά μάλιστα.
ΥΓ. Πέρα από το κυβερνητικό ναυάγιο στην εξωτερική πολιτική, κάποιος ή κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να αντιληφθούν ότι τα κράτη πορεύονται στο μέλλον, με βάση τις επιτυχίες τους στις διεθνείς σχέσεις , την προάσπιση των καλώς νοουμένων εθνικών συμφερόντων, τις στρατηγικές συμμαχίες τους και τον πολιτικό σχεδιασμό τους . Προφανώς τα μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα ιεραρχούνται πολύ ψηλά στην ατζέντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εξαφανίζουμε την εξωτερική πολιτική. Γιατί και να θέλει κάποιος να την εξαφανίσει, η σκληρή πραγματικότητα θα έρθει αμείλικτη να τα θυμίσει. Και οι αιματοχυσίες γύρω μας, ήδη μας στέλνουν σήματα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου